Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Faszerowane ziemniaki po świdnicku to danie wykwintne, a zarazem bardzo proste. Przygotujesz je bardzo szybko, z zaledwie kilku składników. Ziemniaki możesz zapiec z dowolnym farszem, np. mięsnym albo takim, jak do ruskich pierogów. Poniżej znajdziesz przepis na wariant pieczarkowy.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 87
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 87
Składniki
Opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą i dokładnie wyszoruj. Podgotuj w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut – tak, by nie były surowe, ale nie stały się całkiem miękkie. Odcedź i odłóż do wystudzenia.
Obierz i pokrój w drobną kosteczkę cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pieczarki obierz i pokrój w na plasterki. Zeszklij cebulę na rozgrzanej patelni na 2-3 łyżkach masła klarowanego. Gdy zacznie się rumienić, dodaj czosnek i pieczarki. Smaż nim odparuje nadmiar wody, a pieczarki się zarumienią. Pod koniec smażenia dopraw farsz solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ostudzone ziemniaki przekrój na pół. Łyżeczką wydrąż z każdej połówki środek – tak, by nie naruszyć brzegów. Ścianka ziemniaczanej „łódki” powinna mieć kilka milimetrów grubości. Z około połowy wydrążonych środków przygotuj purée (przeciśnij przez praskę i wymieszaj ze śmietaną). Resztę wykorzystaj do innego celu.
Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach ser. Dodaj około połowę do pieczarkowego farszu. Połącz farsz z ziemniaczanym purée i oregano. Nałóż go „z górką” do ziemniaczanych „łódek”. Tak przygotowane ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym i oprósz resztą sera. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Zapiekaj przez około pół godziny. Podawaj z ulubionym sosem.