Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ogłaszam festiwal kurczaka tikka masala. Pokażę Wam jak przygotować kurczaka i zaserwowań je na trzy różne sposoby. OK, zaczynajmy przygotowania soczystego, delikatnego i przede wszystkim pysznego.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 286
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2211
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2300
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 584
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 286
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2211
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 2300
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 584
Składniki
1. Zemlej przyprawy – ja używam młynka do kawy :) wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj na drobnej tarce czosnek i imbir. Wymieszaj wszystko.
2. Pokrój kurczaka w grubą kostkę i zamarynuj go min. 2 h, a najlepiej zostaw na noc.
Kurczak będzie jeszcze bardziej delikatny jeśli nadziejesz go na szaszłyki i upieczesz, aby nie dotykały żadnej powierzchni. Wtedy mięso upiecze się równo, a nie ugotuje we własnych sokach. Ja używam naczynia żaroodpornego do przytrzymania końcówek szaszłyków. Przed włożeniem do piekarnika posól szaszłyki – tutaj zapewne zadasz mi pytanie dlaczego teraz??? Sól wyciąga wodę i wysusza, a tj ostatnia rzecz jaką chcemy osiągnąć kiedy chcemy mieć wilgotne i delikatne mięso!
3. Rozgrzej piekarnik do 200C. Jeśli marynowaliście kurczaka przez kilka godzin wtedy piecz 18-20 min, lecz jeśli przez noc to potrwa to 15-16 min. Po tym czasie sprawdź mięso, czy nie jest różowe i wyjmij. Każdy piekarnik może się zachowywać różnie, więc najlepszą metodą jest sprawdzanie.