Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj ogłaszam festiwal kurczaka tikka masala. Pokażę Wam jak przygotować kurczaka i zaserwowań je na trzy różne sposoby. OK, zaczynajmy przygotowania soczystego, delikatnego i przede wszystkim pysznego.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 90
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 38
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 134
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 708
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 90
Składniki
1. Zemlej przyprawy – ja używam młynka do kawy :) wymieszaj z jogurtem. Zetrzyj na drobnej tarce czosnek i imbir. Wymieszaj wszystko.
2. Pokrój kurczaka w grubą kostkę i zamarynuj go min. 2 h, a najlepiej zostaw na noc.
Kurczak będzie jeszcze bardziej delikatny jeśli nadziejesz go na szaszłyki i upieczesz, aby nie dotykały żadnej powierzchni. Wtedy mięso upiecze się równo, a nie ugotuje we własnych sokach. Ja używam naczynia żaroodpornego do przytrzymania końcówek szaszłyków. Przed włożeniem do piekarnika posól szaszłyki – tutaj zapewne zadasz mi pytanie dlaczego teraz??? Sól wyciąga wodę i wysusza, a tj ostatnia rzecz jaką chcemy osiągnąć kiedy chcemy mieć wilgotne i delikatne mięso!
3. Rozgrzej piekarnik do 200C. Jeśli marynowaliście kurczaka przez kilka godzin wtedy piecz 18-20 min, lecz jeśli przez noc to potrwa to 15-16 min. Po tym czasie sprawdź mięso, czy nie jest różowe i wyjmij. Każdy piekarnik może się zachowywać różnie, więc najlepszą metodą jest sprawdzanie.