Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet z indyka po prowansalsku"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3917
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415162
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2482
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3917
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415162
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2482
Składniki
1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzyj sokiem z cytryny. Obficie oprósz solą i pieprzem, przyprawy lekko wetrzyj. Włóż na 2–3 godziny do lodówki. Czosnek obierz. Większe ząbki przekrój wzdłuż na pół.
Filet wyjmij z lodówki. Ostrym nożem o długim, cienkim ostrzu zrób głębokie nacięcia w mięsie. W otworki powtykaj ząbki czosnku.
Zioła wymieszaj z oliwą i musztardą. Bulion połącz z winem. Filet z indyka przełóż do brytfanki. Podlej bulionem z winem. Na wierzchu równomiernie rozsmaruj ziołową mieszankę.
Brytfankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. i piecz przez 10–15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze około 60 minut.
Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Serwuj na gorąco, z dodatkiem duszonych warzyw albo na zimno – z pumperniklem. Przed podaniem udekoruj gałązkami rozmarynu porwanymi na kawałki.
Czas przygotowania: 125 minut. 1 porcja: 470 kcal. Cena porcji: 4,75 złŹródło: Tina