Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z indyka po prowansalsku

Filet z indyka po prowansalsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19009

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Filet z indyka po prowansalsku"

Składniki

  • 1
  • 8 kg filetu z indyka
  • 12–15 ząbków czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonej natki
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarenkami gorczycy)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego (możesz użyć domowego lub z kostki)
  • sól
  • mielony czarny pieprz
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Filet z indyka po prowansalsku

Przygotowanie


  1. 1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzyj sokiem z cytryny. Obficie oprósz solą i pieprzem, przyprawy lekko wetrzyj. Włóż na 2–3 godziny do lodówki. Czosnek obierz. Większe ząbki przekrój wzdłuż na pół.

  2. Filet wyjmij z lodówki. Ostrym nożem o długim, cienkim ostrzu zrób głębokie nacięcia w mięsie. W otworki powtykaj ząbki czosnku.

  3. Zioła wymieszaj z oliwą i musztardą. Bulion połącz z winem. Filet z indyka przełóż do brytfanki. Podlej bulionem z winem. Na wierzchu równomiernie rozsmaruj ziołową mieszankę.

  4. Brytfankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. i piecz przez 10–15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze około 60 minut.

  5. Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Serwuj na gorąco, z dodatkiem duszonych warzyw albo na zimno – z pumperniklem. Przed podaniem udekoruj gałązkami rozmarynu porwanymi na kawałki.

  6. Czas przygotowania: 125 minut. 1 porcja: 470 kcal. Cena porcji: 4,75 zł

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń