Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Filet z indyka po prowansalsku"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30939
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9675
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2164
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4161
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 877
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 30939
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9675
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2164
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4161
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 877
Składniki
1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Natrzyj sokiem z cytryny. Obficie oprósz solą i pieprzem, przyprawy lekko wetrzyj. Włóż na 2–3 godziny do lodówki. Czosnek obierz. Większe ząbki przekrój wzdłuż na pół.
Filet wyjmij z lodówki. Ostrym nożem o długim, cienkim ostrzu zrób głębokie nacięcia w mięsie. W otworki powtykaj ząbki czosnku.
Zioła wymieszaj z oliwą i musztardą. Bulion połącz z winem. Filet z indyka przełóż do brytfanki. Podlej bulionem z winem. Na wierzchu równomiernie rozsmaruj ziołową mieszankę.
Brytfankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 st. i piecz przez 10–15 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 st. i piecz jeszcze około 60 minut.
Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Serwuj na gorąco, z dodatkiem duszonych warzyw albo na zimno – z pumperniklem. Przed podaniem udekoruj gałązkami rozmarynu porwanymi na kawałki.
Czas przygotowania: 125 minut. 1 porcja: 470 kcal. Cena porcji: 4,75 złŹródło: Tina