Do góry

Dania główne Przepis na:

Filet z indyka w rozmarynie

Filet z indyka w rozmarynie

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 3

Przepis wart wypróbowania: "Filet z indyka w rozmarynie"

Składniki

  • 1 kg filetu z indyka
  • 1 pęczek rozmarynu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • po 1 czerwonej i żółtej papryce
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 łyżki oleju
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Filet z indyka w rozmarynie

Przygotowanie

  1. Filet z indyka oraz rozmaryn opłucz, osusz. Gałązki rozmarynu ułóż na mięsie i obwiąż je mocną bawełnianą nitką, formując zgrabną pieczeń. Posmaruj ją olejem. Ułóż w brytfance. Podlej ok. 2/3 szklanki wrzątku. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 1 godz. i 45 min.

  2. Miód wymieszaj ze sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Mieszanką posmaruj mięso po ok. 1 godz. pieczenia. Warzywa w zależności od rodzaju obierz, oczyść, opłucz. Czosnek i cebule grubo posiekaj, resztę jarzyn pokrój na kawałeczki. Cebule i czosnek zeszklij na oleju.

  3. Dołóż papryki i smaż razem 3 minuty. Następnie dodaj cukinię oraz bakłażan. Duś na małym ogniu, a gdy warzywa będą prawie miękkie, dodaj pomidory z puszki. Jarzynkę gotuj jeszcze ok. 7 minut. Przypraw solą oraz pieprzem. Podawaj do pieczeni.

  4. godz.; Porcja: 840 kcal; Cena porcji: ok. 5,50 zł;

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń