Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 404
Dodano: 14.05.2008
Odsłon: 2068
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Cukinie ze skórką pokroić w kosteczkę. Cebulę czosnek i bazylię drobno posiekać. Mozarellę osączyć i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać połowę oliwy podsmażyć cukinię z cebulą i czosnkiem przez 3-4 minuty zdjąć z patelni. Jajka rozmieszać widelcem dodać posiekaną bazylię sól pieprz. Pozostałą oliwę rozgrzać na szerokiej patelni wlać masę jajeczną, gdy lekko się zetnie ułożyć na wierzchu warzywa ikostki sera. Przykryć i smażyć na wolnym ogniu 6-8 minut. Podsmażony omlet ostrożnie zsunąć na talerz przykryć drugim talerzem odwrócić i ponownie przełożyć na patelnię. przykryć i smażyć jeszcze 3 minuty. Gotową frittatę pokroić na 8 kawałków (jak tort), każdą porcję przykryć plasterkiem szynki udekorować gałązką bazylii. Podawać z różowym winem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

annawk 16 maja 2008Zgłoś do usunięcia
bardzo mi się ten przepis podoba, mała .........nutka dekadencji MNIAM0 Kto głosował? | Odpowiedz