Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Galareta drobiowa"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5044
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 825
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11674
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5044
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1288
Składniki
Marchewki oczyść, pozostaw w całości. Do garnka wlej 1,5 litra wody. Wrzuć przygotowaną marchewkę. Dodaj po 4 ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz jeden liść laurowy.
Gdy woda się zagotuje, dodaj umyte oraz oczyszczone mięso kurczaka. Wsyp sporą szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu, aż mięso zacznie odchodzić od kości (marchewki wyjmij po 20 minutach gotowania). Garnek zdejmij z ognia, ostudź.
Wyjmij kurczaka, oddziel mięso od kości. Powstały wywar przecedź przez sito. Żelatynę rozpuść w odrobinie zimnej wody, a następnie połącz z wywarem.
Ugotowane marchewki pokrój w kostkę lub półplasterki. Kukurydzę odcedź z zalewy, przepłucz zimną wodą, osącz na sicie. Przygotuj nieduże miseczki.
Na dnie każdej miseczki rozłóż część mię sa i marchewki. Zalej odrobiną tężejącej galarety. Odstaw do lodówki, aby warstwa na spodzie zastygła. Resztę galarety wymieszaj z mięsem kurczaka, kukurydzą i kawałkami marchewki. W razie potrzeby, dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wylej na zastygłą masę. Ponownie wstaw do lodówki. Pozostaw na noc. Dekoruj świeżą natką i sałatą.Źródło: Świat kobiety