Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęsie udka pieczone z jabłkami"
ok. 3 godzin.
Marchewkę obrać, opłukać, przekroić na pół. Obrać jedną cebulę i przekroić ją na pół. Zagotować 1-1,5 litra wody. Włożyć do niej opłukane udka, marchewkę i cebulę. Wodę posolić. Wrzucić liść laurowy i ziarenka pieprzu. Mięso gotować pod przykryciem 60-75 minut.
Wywar zachować, udka wyjąć z garnka, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać mielonym pieprzem i ewentualnie jeszcze lekko posolić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować posoloną wodą – aby skórka była chrupiąca i złocista.
Pozostałe cebule obrać, pokroić w plasterki. Jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć na nim cebule i jabłka. Dołożyć je do mięsa około 15 minut przed wyjęciem z piekarnika. Tymianek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, trochę zostawić do dekoracji, od reszty gałązek oderwać listki. Gotowe udka wyjąć z brytfanki, trzymać w cieple, by nie wystygły.
Sos z dna naczynia przecedzić, wymieszać z 300 ml odłożonego wywaru. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotować. Sos połączyć z dżemem jabłkowym. Doprawić solą i pieprzem. Udka gęsi obłożyć pieczonymi jabłkami. Podawać z przygotowanym sosem. Udekorować tymiankiem.
Porcja: 610 kcal.Źródło: Życie na gorąco
Efektowne danie główne, które sprawdzi się na co dzień i od święta. Przepis p...
Odsłon: 1524
Mięso pieczone przez kilka godzin w niskiej temperaturze smakuje wybornie
Odsłon: 8768
Pyszny sposób na grillowane mięso drobiowe z pikantnym wnętrzem.
Odsłon: 24
Soczysta i po prostu przepyszna!
Odsłon: 91
Pyszny sposób na grillowane mięso drobiowe z pikantnym wnętrzem.
Odsłon: 24
Soczysta i po prostu przepyszna!
Odsłon: 91
Składniki
ok. 3 godzin.
Marchewkę obrać, opłukać, przekroić na pół. Obrać jedną cebulę i przekroić ją na pół. Zagotować 1-1,5 litra wody. Włożyć do niej opłukane udka, marchewkę i cebulę. Wodę posolić. Wrzucić liść laurowy i ziarenka pieprzu. Mięso gotować pod przykryciem 60-75 minut.
Wywar zachować, udka wyjąć z garnka, przełożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać mielonym pieprzem i ewentualnie jeszcze lekko posolić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 60 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia mięso posmarować posoloną wodą – aby skórka była chrupiąca i złocista.
Pozostałe cebule obrać, pokroić w plasterki. Jabłka pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne. Na patelni rozgrzać masło. Podsmażyć na nim cebule i jabłka. Dołożyć je do mięsa około 15 minut przed wyjęciem z piekarnika. Tymianek opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, trochę zostawić do dekoracji, od reszty gałązek oderwać listki. Gotowe udka wyjąć z brytfanki, trzymać w cieple, by nie wystygły.
Sos z dna naczynia przecedzić, wymieszać z 300 ml odłożonego wywaru. Zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotować. Sos połączyć z dżemem jabłkowym. Doprawić solą i pieprzem. Udka gęsi obłożyć pieczonymi jabłkami. Podawać z przygotowanym sosem. Udekorować tymiankiem.
Porcja: 610 kcal.Źródło: Życie na gorąco
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rolada schabowa z żółtym serem
Dania główne
Drobiowe szaszłyki z jalapeño i cheddarem owinięte w szynkę szwarcwaldzką
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami
Dania główne
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Rolada schabowa z żółtym serem
Taką roladę schabową przygotowałam na obiad. Przepis bardzo prosty i szybki,...
Odsłon: 26
Drobiowe szaszłyki z jalapeño i cheddarem owinięte w szynkę szwarcwaldzką
Pyszny sposób na grillowane mięso drobiowe z pikantnym wnętrzem.
Odsłon: 24