Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęsie udka w sosie pieczeniowo-owocowym

Gęsie udka w sosie pieczeniowo-owocowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6688

Dodano:

Odsłon: 5

Wypróbowany przepis na "Gęsie udka w sosie pieczeniowo-owocowym"

Składniki

  • 4 udka gęsi (po ok. 35 dag)
  • sól
  • pieprz
  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 1 mały owoc mango
  • 2 pomarańcze
  • 1 opakowanie szafranu
  • 25 dag białego ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 gwiazdek anyżu
  • gałka muszkatołowa
  • 400 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ok. 135 minut

  2. Udka gęsi umyć, wytrzeć do sucha, poprószyć pieprzem i solą. Ułożyć je w brytfance. Podlać 250 ml wody. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu podlewać sosem z dna brytfanki.

  3. Kapustę włoską oczyścić, wyciąć głąb, liście poszatkować. Mango obrać, miąższ odciąć od pestki i pokroić, kosteczkę. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, obrać ze skórki, dokładnie usunąć białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu powycinać ładne fileciki. Wymieszać je z kostkami mango i odłożyć na bok.

  4. Ryż gotować z szafranem przez 20 minut w 500 ml posolonej wody. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dołożyć kapustę. Podlać 100 ml wody. Dodać anyż, gotować około 10 minut pod przykryciem. Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

  5. Upieczone udka wyjąć z brytfanki. Sos z dna naczynia przelać przez sitko wprost do garnka. Dolać bulion. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu i gotować, mieszając, aż zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Dołożyć mango i pomarańcze. Wymieszać.

  6. Udka podawać z kapustą anyżową, szafranowym ryżem oraz sosem z pomarańczami i mango. Udekorować natką pietruszki.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń