Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Gęsie udka w sosie pieczeniowo-owocowym"
 
         
         
         
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4521
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26334
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1595
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 4521
 
            Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 26334
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1595
 
         
        Składniki
ok. 135 minut
Udka gęsi umyć, wytrzeć do sucha, poprószyć pieprzem i solą. Ułożyć je w brytfance. Podlać 250 ml wody. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec 1,5-2 godziny. Od czasu do czasu podlewać sosem z dna brytfanki.
Kapustę włoską oczyścić, wyciąć głąb, liście poszatkować. Mango obrać, miąższ odciąć od pestki i pokroić, kosteczkę. Pomarańcze sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, obrać ze skórki, dokładnie usunąć białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu powycinać ładne fileciki. Wymieszać je z kostkami mango i odłożyć na bok.
Ryż gotować z szafranem przez 20 minut w 500 ml posolonej wody. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę. Dołożyć kapustę. Podlać 100 ml wody. Dodać anyż, gotować około 10 minut pod przykryciem. Przyprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.
Upieczone udka wyjąć z brytfanki. Sos z dna naczynia przelać przez sitko wprost do garnka. Dolać bulion. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu i gotować, mieszając, aż zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem. Dołożyć mango i pomarańcze. Wymieszać.
Udka podawać z kapustą anyżową, szafranowym ryżem oraz sosem z pomarańczami i mango. Udekorować natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco