Do góry

Dania główne Przepis na:

Gęsta gulaszowa

Gęsta gulaszowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Gęsta gulaszowa"

Składniki

  • 70 dag wieprzowiny
  • mąka
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 cebula
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • ziele angielsk
  • 4 ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany 18 proc
  • olej
  • koncentrat pomid
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gęsta gulaszowa

Przygotowanie

  1. czas ok. 80 min; porcja – 340 kcal, cena 2,90 zł

  2. Mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę i obtocz w odrobinie mąki. Zrumień na 2 łyżkach oleju. Marchewkę oraz pietruszkę oczyść, dokładnie umyj, a potem pokrój w plasterki. Obrany seler pokrój w słupki. Posiekaj obraną cebulę oraz ząbki czosnku.

  3. Przygotowane warzywa wrzuć na patelnię z mięsem. Posyp sporą szczyptą słodkiej papryki i krótko przesmaż, ciągle mieszając. Zawartość patelni przełóż do garnka i zalej 2 litrami wody. Dodaj listek laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Gotuj 40 min.

  4. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i gotuj razem jeszcze 20 minut. Gdy ziemniaki będą już miękkie, zapraw całość śmietaną wymieszaną z 2-3 łyżkami koncentratu pomidorowego, odrobiną soli oraz 2 chochelkami zupy.

  5. Zupę gulaszową dokładnie wymieszaj, zdejmij z ognia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną słodką papryką. Podawaj z chlebem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń