Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gładzica zapiekana na szpinaku"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34930
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5660
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 949
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34930
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 101
Składniki
ok. 30 minut
Szpinak przełożyć na sitko, poczekać, aż rozmarznie i odcieknie. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo zmiażdżyć nożem – z odrobiną soli.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dołożyć szpinak. Smażyć razem przez 4 minuty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Masę szpinakową przełożyć do żaroodpornej formy.
Filety z gładzicy opłukać, osuszyć, pokroić na 4 porcje. Na każdej rozsmarować porcję pesto i rozłożyć suszone pomidory. Całość zwinąć w roladki. Ułożyć na szpinaku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 10 minut. Gotowe danie posypać listkami bazylii.
Gładzica to ryba morska, z rodziny flądrowatych, o smacznym, bardzo delikatnym, chudym mięsie. Nie dostałaś gładzicy? Możesz ją zastąpić dorszem lub solą.Źródło: Życie na gorąco