Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Gładzica zapiekana na szpinaku"
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 120
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1342
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1320
Pyszniutkie skrzydełka warte wypróbowania na święta lub niedzielny obiad. Pro...
Odsłon: 120
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 1342
Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...
Odsłon: 1320
Składniki
ok. 30 minut
Szpinak przełożyć na sitko, poczekać, aż rozmarznie i odcieknie. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo zmiażdżyć nożem – z odrobiną soli.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dołożyć szpinak. Smażyć razem przez 4 minuty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Masę szpinakową przełożyć do żaroodpornej formy.
Filety z gładzicy opłukać, osuszyć, pokroić na 4 porcje. Na każdej rozsmarować porcję pesto i rozłożyć suszone pomidory. Całość zwinąć w roladki. Ułożyć na szpinaku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 10 minut. Gotowe danie posypać listkami bazylii.
Gładzica to ryba morska, z rodziny flądrowatych, o smacznym, bardzo delikatnym, chudym mięsie. Nie dostałaś gładzicy? Możesz ją zastąpić dorszem lub solą.Źródło: Życie na gorąco