Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Golonka tylna faszerowana"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5785
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 251
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5785
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 251
Składniki
Golonkę myjemy, usuwamy resztki szczeciny. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą z dodatkiem wszystkich przypraw. Gotujemy pod przykryciem około 60 minut (by mięso było lekko twarde), studzimy w wywarze. Z zimnej golonki usuwamy kość (wywar zachowujemy, bo będzie nam potrzebny), mięso rozkładamy na płat.
Łopatkę wieprzową i boczek mielimy w maszynce do mięsa. Mieszamy z drobno siekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jednym jajkiem surowym i drugim ugotowanym na twardo i pokrojonym w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farsz równomiernie rozprowadzamy na golonce, którą następnie ciasno rolujemy i związujemy kuchenną nicią. Golonkę owijamy szczelnie folią aluminiową nasmarowaną masłem lub smalcem, wkładamy do brytfanny. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 180°C.
Folię zdejmujemy tak, aby wypieczony sos pozostał w brytfannie, dolewamy szklankę odłożonego wywaru. Golonkę dopiekamy jeszcze 60 minut, obracając i często skrapiając sosem.
<strong>Czas przygotowania 200 minut. Cena jednej porcji około 8 zł.</strong>Źródło: Rewia