Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Golonki wieprzowe w kminku"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22566
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14883
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4676
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44495
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 639
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22566
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14883
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4676
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44495
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 639
Składniki
Golonki opłucz, włóż do garnka. Zalej wodą, tak by były całkowicie przykryte. Posól do smaku. Cebulę obierz, wbij w nią goździki. Tymianek opłucz, osusz, wraz z cebulą i listkami laurowymi włóż do garnka z golonkami. Całość doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem jeszcze przez 2 godziny. Od czasu do czasu usuwaj łyżką pianę, która powstanie na powierzchni wywaru.
Ugotowane golonki wyjmij, osusz. W brytfance rozgrzej olej, zrumień na nim mięso ze wszystkich stron. Miód wymieszaj z kminkiem. Posmaruj nim golonki. Smaż je dalej na dużym płomieniu, aż miód lekko skarmelizuje się. Wtedy mięso podlej bulionem. Duś pod przykryciem przez godzinę.
Dymki oczyść, potnij na połówki. Dodaj do mięsa ok. 20 minut przed końcem duszenia. Gotowe golonki podawaj z kluskami kładzionym albo pyzami. Przed podaniem danie udekoruj listkami natki.
ok. 3 godzin i 30 minut. 1 porcja 970 kcal.Źródło: Tina