Do góry

Dania główne Przepis na:

Goujons z kurczaka z makaronem

Goujons z kurczaka z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 678

Dodano:

Odsłon: 706

Aromatyczny kurczak na ostro. Przepis pochodzi z książki "Gotowe w 30 minut".

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka
  • kostka czosnkowa Knor
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • woda
  • 4 cebulki dymki
  • oliwa z oliwek
  • makaron spaghetti
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 200 g śmietany 12%
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Goujons z kurczaka z makaronem

Przygotowanie

  1. W garnku zagotuj wodę na makaron. Kostkę czosnku, musztardę, przecier, ocet i wodę wymieszaj razem w osobnej miseczce. Cebulki dymki opłukaj i pokrój, osobno cebulkę (w kosteczkę) a osobno szczypior. Kurczaka pokrój w paseczki i usmaż na oliwie na rumiano. Dodaj do mięsa ostrą mieszankę czosnku, musztardy, wymieszaj i dorzuć cebulkę. Zagotuj i duś na małym ogniu. W między czasie ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę dolej do mięsa zostawiając trochę do rozrobienia z mąką. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wszystko wymieszaj. Dodaj 3/4 poszatkowanego szczypioru, zamieszaj i chwilę gotuj.
    Makaron odcedź, ułóż na talerzu, polej sosem i udekoruj resztą szczypioru. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń