Do góry

Dania główne Przepis na:

Gryczany piróg biłgorajski

Gryczany piróg biłgorajski

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11048

Dodano:

Odsłon: 33

Przepis wart wypróbowania: "Gryczany piróg biłgorajski"

Składniki

  • 35 dag ziemniaków
  • 15 dag sera twarogowego
  • łyżeczka smalcu
  • 40 dag kaszy gryczanej
  • 3 jajka
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • sól
  • kilka gałązek posiekanej mięty. 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 10 dag masła
  • 1 dag drożdży
  • 1/2 szkl. śmietany
  • szczypta proszku do pieczenia
  • po 1/2 łyżeczki cukru i soli
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 120 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji 80 gr • Przepis na 10-12 porcji

  2. Ziemniaki obieram, gotuję i odcedzam, zostawiając trochę wody. Wsypuję kaszę, dodaję smalec (mogą być skwarki), ugniatam, przykrywam. Gdy przestygną, dodaję pokruszony twaróg, roztrzepane jajka, pieprz, sól i miętę. Mieszam.

  3. Łączę śmietanę z drożdżami, cukrem i proszkiem do pieczenia. Masło siekam z mąką, dodaję śmietanę z drożdżami, sól i zagniatam ciasto.

  4. Ciasto rozwałkowuję. 2/3 ciasta wylepiam dno i boki natłuszczonej formy. Wykładam na to farsz. Przykrywam go resztą ciasta. Zlepiam dolne ciasto z górnym, dociskając je.

  5. Piekę 80 min w temp. 180°C. Po 30 min przykrywam pergaminem. Podaję na gorąco ze śmietaną, kefirem, maślanką.

  6. Jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Wyśmienity! Teresa Skotnicka z Gozdowa

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń