Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Grzanki z warzywami i serowym dipem"
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1409
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 313
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1043
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 287
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1409
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 313
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1043
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 280 kcal, cena 4,90 zł.
Szparagi oczyść, odetnij końcówki. Ustaw je pionowo w wysokim garnku. Gotuj w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru 8-10 minut. Osącz na sicie, przekrój na mniejsze kawałki.
Do osobnego naczynia z osolonym wrzątkiem wrzuć groszek i krótko obgotuj. Osącz na sicie. Kilka łyżek groszku zmiksuj na purée. Utrzyj razem z rozdrobnionym serem typu feta oraz 2-3 łyżkami jogurtu naturalnego.
Gałązki mięty opłucz, osusz. Oderwij listki. Połowę odłóż do dekoracji, resztę bardzo drobno posiekaj. Połącz z serem. Dip dopraw roztartym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Kromki pieczywa ułóż na kratce, opiecz w piekarniku na złoty kolor. Posmaruj dipem serowym. Obłóż kawałkami ugotowanych szparagów, posyp pozostałym groszkiem i startym parmezanem. Udekoruj resztą listków świeżej mięty.
Sposób babuni
Pyszne i sycące grzanki możesz przyrządzić z lekko czerstwych bułek. Zetnij wierzchy, wydrąż część miąższu. Do środka nałóż pokrojoną wędlinę, kiełbasę lub warzywa. Całość zalej rozkłóconymi jajkami wymieszanymi ze startym żółtym serem i przyprawami. Zapiekaj w 180 st. 10-15 minut.
. Miętę możesz zastąpić innymi ziołami, np. natką lub koperkiem.Źródło: Świat kobiety