Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz po myśliwsku

Gulasz po myśliwsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 121

Dodano:

Odsłon: 265

Smaczny, pożywny gulasz z grzybami. Doskonały z makaronem, kaszą czy ziemniakami.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon (jeśli są), kroimy w większą kostkę, dodajemy przyprawy: pieprz, paprykę, suszony czosnek, tymianek i dodajemy troszkę oliwy z oliwek aby dobrze połączyć i wymieszać wszystkie składniki. Tak przygotowane mięso zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na całą noc) przykryte w lodówce.

  2. 2 godziny przed rozpoczęciem obróbki cieplnej mięsa namaczamy w wodzie suszone grzyby.
    Na głębszej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso, solimy. W trakcie smażenia po odparowaniu "wody" dodajemy obrany i drobno pokrojony czosnek oraz cebulę. Smażymy jeszcze 2 minuty dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę w pół krążki. Gdy mięso już się podsmaża podlewamy je gorącą przegotowaną wodą troszkę powyżej jego wysokości. Dodajemy liście laurowe, owoce jałowca, grzyby odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Mieszamy, przykrywamy i dusimy.

  3. W trakcie gdy mięso się dusi szykujemy sobie dodatek -makaron, kasze czy ziemniaki - z którym chcemy podać gulasz. W trakcie duszenia jeśli odparuje nam wody do połowy objętości mięsa to dobrze, ponieważ mamy naturalny sos. Jeśli odparuje jej dosyć sporo można ją uzupełnić dolewając przegotowanej gorącej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  4. Ja ugotowałam makaron spaghetti, uformowałam gniazdo w środek nałożyłam gulasz i posypałam świeżą natką z zielonej pietruszki.
    SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń