Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny, pożywny gulasz z grzybami. Doskonały z makaronem, kaszą czy ziemniakami.
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2371
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10511
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 5738
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1049
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7988
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2371
Przepis dnia
Przepis na pyszniutkie, delikatne kluseczki serowo-bananowe. Robi się je błys...
Odsłon: 10511
Najbardziej spektakularnym ciastem na przyjęciu weselnym jest zwykle piętrowy...
Odsłon: 5738
Szybki przepis na zdrową sałatkę, idealna gdy mają wpaść goście.
Odsłon: 1049
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7988
Składniki
Mięso myjemy, oczyszczamy z błon (jeśli są), kroimy w większą kostkę, dodajemy przyprawy: pieprz, paprykę, suszony czosnek, tymianek i dodajemy troszkę oliwy z oliwek aby dobrze połączyć i wymieszać wszystkie składniki. Tak przygotowane mięso zostawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na całą noc) przykryte w lodówce.
2 godziny przed rozpoczęciem obróbki cieplnej mięsa namaczamy w wodzie suszone grzyby. Na głębszej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso, solimy. W trakcie smażenia po odparowaniu "wody" dodajemy obrany i drobno pokrojony czosnek oraz cebulę. Smażymy jeszcze 2 minuty dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę w pół krążki. Gdy mięso już się podsmaża podlewamy je gorącą przegotowaną wodą troszkę powyżej jego wysokości. Dodajemy liście laurowe, owoce jałowca, grzyby odciskamy z wody i dodajemy do mięsa. Mieszamy, przykrywamy i dusimy.
W trakcie gdy mięso się dusi szykujemy sobie dodatek -makaron, kasze czy ziemniaki - z którym chcemy podać gulasz. W trakcie duszenia jeśli odparuje nam wody do połowy objętości mięsa to dobrze, ponieważ mamy naturalny sos. Jeśli odparuje jej dosyć sporo można ją uzupełnić dolewając przegotowanej gorącej wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ja ugotowałam makaron spaghetti, uformowałam gniazdo w środek nałożyłam gulasz i posypałam świeżą natką z zielonej pietruszki. SMACZNEGO :)