Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Gulasz z jabłkami"
Dziś polecam pyszne rogaliki drożdżowe z konfiturą z jabłek i mango Takie r...
Odsłon: 3526
Placuszki z kiszonej kapusty zwane inaczej jako fuczki to danie kuchni łemkow...
Odsłon: 4594
Feta w chrupiącym cieście to prawdziwa grecka rozkosz. Spotkasz ją w każdej t...
Odsłon: 3979
Bitki z mięsa z sosem pieczeniowym, podane z kaszą pęczak i sałatką z czerwon...
Odsłon: 470
Dziś polecam pyszne rogaliki drożdżowe z konfiturą z jabłek i mango Takie r...
Odsłon: 3526
Placuszki z kiszonej kapusty zwane inaczej jako fuczki to danie kuchni łemkow...
Odsłon: 4594
Feta w chrupiącym cieście to prawdziwa grecka rozkosz. Spotkasz ją w każdej t...
Odsłon: 3979
Bitki z mięsa z sosem pieczeniowym, podane z kaszą pęczak i sałatką z czerwon...
Odsłon: 470
Składniki
Brukselkę lekko rozmroź, przekrój na połówki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2 minuty. Odlej na sicie, przelej zimną wodą. Obraną cebulę pokrój w piórka. Jabłka umyj, przekrój na połówki i pozbaw gniazd nasiennych, a następnie pokrój w plasterki.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć oczyszczone i pokrojone w kostkę mięso, obsmaż krótko. Dopraw solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką. Podlej wodą i duś do miękkości około 40 minut.
Na patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę i jabłka. Dodaj brukselkę. Wciśnij sok z połówki cytryny. Całość starannie wymieszaj, a następnie przełóż do rondla z uduszonym mięsem. Jeszcze chwilę razem podgrzewaj (w razie potrzeby ponownie dopraw). Podawaj z żurawiną i śmietaną.
Porcja – 600 kcal, cena 5 zł, 4 porcje , czas ok. 60 min;Źródło: Świat kobiety