Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Można to danie zaliczyć do tych szybkich w wykonaniu a i przygotowanie nie wymaga wielkiego nakładu pracy.
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 153
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37471
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 153
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem penne, brokułami i kur...
Odsłon: 37471
Składniki
Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso. Podsmażyłam na średnim ogniu. Jak już było obsmażone z każdej strony posoliłam.
Pieczarki umyłam i pokroiłam w grubsze plastry. Dołożyłam do mięsa. To samo zrobiłam z porem, umyłam i pokroiłam w plastry ok. 2 mm grubości. Wszystko chwilę podsmażyłam aż pieczarki zaczęły puszczać sok. Zalałam śmietanką i redukowałam sos ok 3-4 minut.
Zdjęłam z ognia i przyprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
Notatki: * można użyć mięsa z innej części kurczaka * użyłam tu soli ziołowej, można i zwykłej, proponowałabym tylko dodać ziół np. natki z pietruszki czy tymianku * z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób * podawać z kaszą, ziemniakami albo makaronem oraz ulubioną surówką * można dodać śmietany 18% zamiast 30%, wcześniej tylko zahartować