Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz z kurczaka pora i pieczarek

Gulasz z kurczaka pora i pieczarek

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4642

Dodano:

Odsłon: 14426

Można to danie zaliczyć do tych szybkich w wykonaniu a i przygotowanie nie wymaga wielkiego nakładu pracy.

Składniki

  • 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda)
  • 15-20 cm części pora
  • 25 dkg pieczarek
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pieprz czarny mielony
  • sól ziołowa albo zwykła sól
  • 1-2 łyżki masła
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gulasz z kurczaka pora i pieczarek

Przygotowanie

  1. Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości.
    Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso.
    Podsmażyłam na średnim ogniu. Jak już było obsmażone z każdej strony posoliłam.

  2. Pieczarki umyłam i pokroiłam w grubsze plastry. Dołożyłam do mięsa.
    To samo zrobiłam z porem, umyłam i pokroiłam w plastry ok. 2 mm grubości.

    Wszystko chwilę podsmażyłam aż pieczarki zaczęły puszczać sok.

    Zalałam śmietanką i redukowałam sos ok 3-4 minut.

  3. Zdjęłam z ognia i przyprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem

  4. Notatki:
    * można użyć mięsa z innej części kurczaka
    * użyłam tu soli ziołowej, można i zwykłej, proponowałabym tylko dodać ziół np. natki z pietruszki czy tymianku
    * z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób
    * podawać z kaszą, ziemniakami albo makaronem oraz ulubioną surówką
    * można dodać śmietany 18% zamiast 30%, wcześniej tylko zahartować

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń