Do góry

Dania główne Przepis na:

Gulasz ze schabu i warzyw

Przepis dnia 2019-07-27
Gulasz ze schabu i warzyw

Autor:

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2481

Dodano:

Odsłon: 2379

Bardzo lubimy w domu tego typu obiady: mięso i warzywa w jednym garnku. Taki gulasz podałam tym razem z młodymi ziemniakami z koperkiem i sałatą w śmietanie. To było pyszne!

Składniki

  • 30-40 dkg mięsa schabowego
  • 1 czerwona papryka
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • 2 łyżki oleju
  • natka z pietruszki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1 - 1,5 cm. i podsmażyłam w garnku na rozgrzanym oleju. Smażyłam dotąd aż sok i woda z mięsa odparowały.
    Podlałam 2 szklankami wody, dodałam liść, ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Gotowałam tak na wolnym ogniu prawie do miękkości.

  2. Posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w piórka, po kilku minutach pokrojoną paprykę, pokrojone drobno chilli, pieczarki i koncentrat pomidorowy.

    Wszystko jeszcze gotowałam ok. 5 minut i wlałam śmietanę 30%. Przyprawiłam do smaku jeszcze solą, odrobiną pieprzu, dodałam 1/2 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej.

    Przed podaniem oprószyłam natką z pietruszki.

  3. Notatki:
    * nie podlewać na początku dużą ilością wody, lepiej to zrobić pod koniec kiedy będzie taka potrzeba oczywiście
    * można przyprawić ulubionymi ziołami
    * przyprawiać wedle własnego smaku
    * cebulę dodaję wcześniej niż paprykę i pieczarki. Papryka i pieczarki gotują się bardzo krótko

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń