Dania główne Przepis na:
Gulasz ze schabu i warzyw

Przepisów i artykułów: 166 Ocena: 2481
Dodano: 24.07.2019
Odsłon: 2379
Składniki
- 30-40 dkg mięsa schabowego
- 1 czerwona papryka
- 5-6 pieczarek
- 1 cebula
- 1 mała papryczka chilli
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 liść laurowy
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- 2 łyżki oleju
- natka z pietruszki
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięso pokroiłam w kostkę ok. 1 - 1,5 cm. i podsmażyłam w garnku na rozgrzanym oleju. Smażyłam dotąd aż sok i woda z mięsa odparowały.
Podlałam 2 szklankami wody, dodałam liść, ziele angielskie i przykryłam pokrywką. Gotowałam tak na wolnym ogniu prawie do miękkości.
-
Posoliłam i dodałam cebulę pokrojoną w piórka, po kilku minutach pokrojoną paprykę, pokrojone drobno chilli, pieczarki i koncentrat pomidorowy.
Wszystko jeszcze gotowałam ok. 5 minut i wlałam śmietanę 30%. Przyprawiłam do smaku jeszcze solą, odrobiną pieprzu, dodałam 1/2 łyżeczki papryki ostrej i tyle samo słodkiej.
Przed podaniem oprószyłam natką z pietruszki.
-
Notatki:
* nie podlewać na początku dużą ilością wody, lepiej to zrobić pod koniec kiedy będzie taka potrzeba oczywiście
* można przyprawić ulubionymi ziołami
* przyprawiać wedle własnego smaku
* cebulę dodaję wcześniej niż paprykę i pieczarki. Papryka i pieczarki gotują się bardzo krótko
Komentarze do przepisu (5)

marianna1289 08 sierpniaZgłoś do usunięcia
Lubię takie połączenia0 Kto głosował? | Odpowiedz

babcitereskiciasta 05 sierpniaZgłoś do usunięcia
Coś dla mnie, bo tłustych mięs nie lubię.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

KulinarnaChwila 27 lipcaZgłoś do usunięcia
pyszotka:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

fafiatko 24 lipcaZgłoś do usunięcia
Pyszny! chetnie bym zjadla!1 Kto głosował? | Odpowiedz

kulinarnagosia 24 lipcaZgłoś do usunięcia
Smakowicie wyglada :)2 Kto głosował? | Odpowiedz