Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk korzenny

Indyk korzenny

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11267

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Indyk korzenny"

Składniki

  • 2 kg piersi indyczej
  • 20 dag wątróbki indyczej
  • 2 jajka
  • po 5 dag siekanych orzechów włoskich i rodzynek
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mielone goździki
  • cynamon
  • imbir
  • rozmaryn
  • 1/2 kajzerki
  • 1 kieliszek wódki
  • 15 dag masła
  • sok z 1 pomarańczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso umyć osuszyć, naciąć głęboko z jednej strony (tak, aby powstała kieszeń), natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. Bułkę namoczyć w soku, odcisnąć, sok zachować.

  2. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę posiekać. 10 dag masła utrzeć, dosypać po pół łyżeczki goździków, cynamonu, imbiru i 1 łyżeczkę rozmarynu, zmiksować z żółtkami i bułką, wymieszać z wątróbką, bakaliami i pianą.

  3. Masą nadziać mięso, otwór spiąć wykałaczkami. Pieczeń ułożyć w brytfance, obłożyć masłem, oprószyć rozmarynem. Piec ok. 90 minut w temp. 180oC. W trakcie pieczenia polewać pieczeń sokiem z pomarańczy i naturalnym sosem.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń