Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk korzenny"
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Mięso umyć osuszyć, naciąć głęboko z jednej strony (tak, aby powstała kieszeń), natrzeć solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawić na ok. 2 godziny w chłodne miejsce. Bułkę namoczyć w soku, odcisnąć, sok zachować.
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę posiekać. 10 dag masła utrzeć, dosypać po pół łyżeczki goździków, cynamonu, imbiru i 1 łyżeczkę rozmarynu, zmiksować z żółtkami i bułką, wymieszać z wątróbką, bakaliami i pianą.
Masą nadziać mięso, otwór spiąć wykałaczkami. Pieczeń ułożyć w brytfance, obłożyć masłem, oprószyć rozmarynem. Piec ok. 90 minut w temp. 180oC. W trakcie pieczenia polewać pieczeń sokiem z pomarańczy i naturalnym sosem.Źródło: Twoje Imperium