Do góry

Dania główne Przepis na:

Indyk w pomarańczach

Indyk w pomarańczach

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14718

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Indyk w pomarańczach"

Składniki

  • 1 udziec indyka (ok. 1 kg
  • bez kości)
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 1/2 łyżeczki igiełek rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z jednego owocu wyciśnij sok. Udziec z indyka opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem pomarańczowym.

  2. Następnie posyp solą, pieprzem, słodką papryką, igiełkami rozmarynu, płatkami chili oraz ziołami prowansalskimi. Przyprawy wcieraj w mięso kilka minut. Potem uformuj z niego zgrabną pieczeń. Obwiąż ją mocną bawełnianą nitką albo zepnij wykałaczkami. Włóż do miseczki.

  3. Szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 12 godzin.

  4. Pozostałą pomarańczę pokrój na kawałki. Zamarynowany udziec przełóż do żaroodpornej formy. Podlej marynatą z dna miseczki. Obłóż kawałeczkami pomarańczy.

  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Po ok. 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz mięso jeszcze 90 minut. Gotowy udziec podawaj np. z pieczonymi ziemniakami albo ryżem ugotowanym na sypko.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń