Do góry

Dania główne Przepis na:

Jaglane leniwe z sosem jagodowym

Jaglane leniwe z sosem jagodowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Jaglane leniwe z sosem jagodowym"

Składniki

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 22 dag sera twarogowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • sól szczypta
  • 20 dag jagód
  • jogurt grecki do polania
  • cukier opcjonalnie
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jaglane leniwe z sosem jagodowym

Przygotowanie

  1. Kaszę przelewam zimną wodą na sitku, przesy puję do garnka, wlewam 2/3 szklanki wody i gotuję, aż kasza wchłonie całą wodę. Wstawiam na co najmniej 30 minut pod koc.

  2. Przestudzoną kaszę przekładam do miski, dodaję biały ser, jajka i miksuję blenderem. Dosypuję mąki, sól i wyrabiam ciasto, aż będzie gładkie. Na podsypanej mąką desce formuję wałek. Odcinam nożem po skosie kawałki pierogów. Gotuję we wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch, trwa to około dwóch minut.

  3. Jagody myję, odsączam z wody i miksuję blenderem. Pierogi podaję z sosem jagodowym i jogurtem greckim. Można posypać cukrem.

  4. 60 min • Porcja 121 kcal • Koszt porcji 1,40 zł • Przepis na 4-5 porcji.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń