Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jagnięce kotleciki z potrawką z soczewicy"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 222
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 731
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 904
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 222
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 731
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 904
Składniki
ok. 40 minut
Soczewicę opłukać na sitku, dobrze osączyć. Cebulę obrać, posiekać. W garnku rozgrzać masło. Zeszklić na nim cebulę. Dołożyć soczewicę. Zalać 750 ml wody. Poczekać, aż woda zawrze, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 30 minut pod przykryciem.
Pomarańczę polać wrzątkiem, obrać ze skórki. Dokładnie usunąć białą wewnętrzną warstwę. Z miąższu pomarańczy powycinać fileciki. Owoc granatu przekroić na pół, wybrać łyżeczką miąższ. Rodzynki opłukać, wrzucić do soczewicy ok. 5 minut przed końcem gotowania.
Potrawkę przyprawić do smaku bulionem w proszku, mielonym zielem angielskim oraz cynamonem. Kotleciki jagnięce opłukać, wytrzeć do sucha.
Kotleciki smażyć na rozgrzanym oleju 3-4 minuty, czasem obracając. Pod koniec poprószyć solą i pieprzem. Soczewicę wymieszać z rozdrobnionymi owocami. Kotleciki serwować z potrawką z soczewicy.Źródło: Życie na gorąco