Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jajeczna z grzankami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Jajka wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj na twardo (8-10 minut). Wyjmij, ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek, a następnie pokrój na ćwiartki lub ósemki.
Mieszane sałaty op łucz starannie pod bieżącą wodą, a następnie osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Żółty ser pokrój w kostkę.
Tosty zrumień na suchej patelni, opiecz w tosterze lub w piekarniku. Pokrój w kosteczkę. Natkę opłucz, osusz, pokrój na mniejsze kawałki. Zmiksuj razem z olejem. Powstały sos ziołowy dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę lub obranym i drobno posiekanym czosnkiem, sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem.
Na jednym dużym półmisku lub czterech talerzykach porozkładaj kawałki jajek, listki sałat, kostki żółtego sera i grzanki. Całość skrop sosem, delikatnie przemieszaj i natychmiast podawaj na stół.
porcje, czas ok. 20 min; porcja – 220 kcal, cena 3,10 zł.
Na grzanki doskonale nadają się resztki czerstwego pieczywa. Pokrój je w kosteczkę i dosusz w piekarniku. Przechowuj w szczelnie zamykanym naczyniu, aby grzanki nie zwilgotniały.
. Opieczone tosty możesz natrzeć obranym ząbkiem czosnku.Źródło: Świat kobiety