Do góry

Dania główne Przepis na:

Jajka w kokilkach

Jajka w kokilkach

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28016

Dodano:

Odsłon: 8

Wypróbowany przepis na "Jajka w kokilkach"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jajka w kokilkach

Przygotowanie

  1. czas ok. 40 min; porcja – 220 kcal, cena 2,60 zł

  2. Żółty ser (np. gouda, edamski, podlaski) zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Umieść w miseczce, dodaj łyżkę gruboziarnistej musztardy z gorczycą, wymieszaj.

  3. Gałązki natki opłucz, osusz, oderwij listki z łodyżek i drobno posiekaj. Dodaj do masy serowej. Wlej gęstą kwaśną śmietanę. Połącz , dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  4. Małe naczynia żaroodporne wysmaruj masłem. Nałóż do każdej część przygotowanej masy serowo-śmietanowej. Na wierzch każdej porcji wbij po jednym jajku (uważaj, by żółtka się nie rozlały).

  5. Naczynia wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Zapiekaj, aż masa się zetnie, a żółtka pozostaną płynne. Przed podaniem na stół posyp posiekanym szczypiorkiem. Serwuj z pieczywem.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń