Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jak zrobić domowy zakwas na żurek"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1258
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 629
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1361
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1258
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 629
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1361
Składniki
do słoika wsyp mąkę i zalej wodą. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy i przykryj słoik gazą. Następnie odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Gdy mąka ładnie opadnie, zakwas mieszaj raz dziennie. Żur kisimy w temperaturze pokojowej do uzyskania wyraźnie kwaskowatego smaku i zapachu. Gdy już osiągnie odpowiedni stopień ukiszenia (około 5-6 dni), przenieś zakwas do lodówki.Źródło: Na żywo