Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jak zrobić domowy zakwas na żurek"
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2612
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105567
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2043
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5919
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2612
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 105567
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2043
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5919
Składniki
do słoika wsyp mąkę i zalej wodą. Dokładnie wymieszaj. Dodaj przyprawy i przykryj słoik gazą. Następnie odstaw w ciepłe miejsce na 3 dni. Gdy mąka ładnie opadnie, zakwas mieszaj raz dziennie. Żur kisimy w temperaturze pokojowej do uzyskania wyraźnie kwaskowatego smaku i zapachu. Gdy już osiągnie odpowiedni stopień ukiszenia (około 5-6 dni), przenieś zakwas do lodówki.Źródło: Na żywo