Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj propozycja pysznego dania świątecznego, kaczka w pomarańczowo – żurawinowej glazurze. Prawdziwie świąteczne smaki i aromaty. Kaczka nadziewana jest również pomarańczami i żurawiną, które sprawiają, ze jest ona bardzo krucha i aromatyczna. Pyszny obiad na uroczysta okazje.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 42
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 42
Składniki
Kaczkę umyć, osuszyć i delikatnie ponacinać na niej skórę. W kaczkę wetrzeć sól, pieprz i słodką paprykę. Tak przygotowaną kaczkę odłożyć do lodówki na minimum 30 minut, a najlepiej na noc. Kiedy kaczka się zamarynuje wyjąc ją z lodówki i faszerować pokrojoną w ćwiartki cebulą, jedną pomarańczą, garścią żurawiny i ziołami.
Za pomaca sznurka spożywczego związać kaczce nóżki, tak aby jak najciaśniej zamknąć otwór. Kaczkę ułożyć w formie do pieczenia, można ułożyć ją na kratce do pieczenia lub pokrojonych warzywach typu ziemniaki, cebula, marchew. Robimy to w tym celu, aby tłuszcz mógł ściekać na dno formy. Kaczkę przykryć folią do pieczenia.
Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i pieczemy 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 180 st C i pieczemy następne 60 minut pod przykryciem.
W międzyczasie w garnku wymieszać wszystkie składniki na glazurę, wetrzeć do niej czosnek i zagotować mieszając. Po godzinie kaczkę wyjąc z piekarnika i zdjąć z niej folie. Z tacy odlać zebrany tłuszcz. Usunąć kratkę, a kaczkę ułożyć bezpośrednio na formę do pieczenia. Kaczkę obłożyć plastrami drugiej pomarańczy i pozostałą żurawiną. Następnie polać obficie glazurą. Kaczkę włożyć do piekarnika i piec bez przykrycia następną godzinę, co jakiś czas polewając kaczkę pozostałą glazurą. Przed podaniem usunąć z wnętrza kaczki owoce i zioła. Smacznego!