Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka z groszkiem"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10337
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5953
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5302
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12778
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4540
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10337
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5953
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5302
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12778
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4540
Składniki
ok. 55 minut
Groszek opłukać, osączyć na sitku. Dymki oczyścić, cebulki pokroić na połówki, a szczypiorek grubo posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
W garnku rozgrzać 4 dag masła, zeszklić na nim czosnek. Wrzucić cebulki dymek, groszek i listki laurowe. Gałązki ziół związać w pęczek, dodać do groszku. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 20 minut.
Udka kaczki obrać ze skóry, usunąć kości. Mięso rozdrobnić i podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Z garnka z miękkim groszkiem usunąć listki laurowe i pęczek ziół. Odłożyć 1/3 groszku. Resztę zmiksować z 5 dag masła na purée i przyprawić do smaku.
Odłożony groszek krótko podsmażyć na pozostałym maśle. Na talerze wyłożyć porcje kaczki oraz purée z groszku, formując owalne wieżyczki. Wierzch posypać podsmażonym groszkiem i szczypiorkiem z dymek.Źródło: Życie na gorąco