Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka z groszkiem"
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 922
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4554
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1172
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 526
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 922
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4554
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1172
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 526
Składniki
ok. 55 minut
Groszek opłukać, osączyć na sitku. Dymki oczyścić, cebulki pokroić na połówki, a szczypiorek grubo posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
W garnku rozgrzać 4 dag masła, zeszklić na nim czosnek. Wrzucić cebulki dymek, groszek i listki laurowe. Gałązki ziół związać w pęczek, dodać do groszku. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 20 minut.
Udka kaczki obrać ze skóry, usunąć kości. Mięso rozdrobnić i podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Z garnka z miękkim groszkiem usunąć listki laurowe i pęczek ziół. Odłożyć 1/3 groszku. Resztę zmiksować z 5 dag masła na purée i przyprawić do smaku.
Odłożony groszek krótko podsmażyć na pozostałym maśle. Na talerze wyłożyć porcje kaczki oraz purée z groszku, formując owalne wieżyczki. Wierzch posypać podsmażonym groszkiem i szczypiorkiem z dymek.Źródło: Życie na gorąco