Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka z groszkiem"
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 119
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 130
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 131
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 27
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 21
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 119
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 130
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 131
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 27
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 21
Składniki
ok. 55 minut
Groszek opłukać, osączyć na sitku. Dymki oczyścić, cebulki pokroić na połówki, a szczypiorek grubo posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
W garnku rozgrzać 4 dag masła, zeszklić na nim czosnek. Wrzucić cebulki dymek, groszek i listki laurowe. Gałązki ziół związać w pęczek, dodać do groszku. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 20 minut.
Udka kaczki obrać ze skóry, usunąć kości. Mięso rozdrobnić i podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Z garnka z miękkim groszkiem usunąć listki laurowe i pęczek ziół. Odłożyć 1/3 groszku. Resztę zmiksować z 5 dag masła na purée i przyprawić do smaku.
Odłożony groszek krótko podsmażyć na pozostałym maśle. Na talerze wyłożyć porcje kaczki oraz purée z groszku, formując owalne wieżyczki. Wierzch posypać podsmażonym groszkiem i szczypiorkiem z dymek.Źródło: Życie na gorąco