Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kaczka z groszkiem"
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1904
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1904
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Składniki
ok. 55 minut
Groszek opłukać, osączyć na sitku. Dymki oczyścić, cebulki pokroić na połówki, a szczypiorek grubo posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
W garnku rozgrzać 4 dag masła, zeszklić na nim czosnek. Wrzucić cebulki dymek, groszek i listki laurowe. Gałązki ziół związać w pęczek, dodać do groszku. Przyprawić solą i pieprzem. Dusić około 20 minut.
Udka kaczki obrać ze skóry, usunąć kości. Mięso rozdrobnić i podgrzać w piekarniku rozgrzanym do 150°C. Z garnka z miękkim groszkiem usunąć listki laurowe i pęczek ziół. Odłożyć 1/3 groszku. Resztę zmiksować z 5 dag masła na purée i przyprawić do smaku.
Odłożony groszek krótko podsmażyć na pozostałym maśle. Na talerze wyłożyć porcje kaczki oraz purée z groszku, formując owalne wieżyczki. Wierzch posypać podsmażonym groszkiem i szczypiorkiem z dymek.Źródło: Życie na gorąco