Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
        
        
        
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231675
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4919
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36159
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1370
            wiem, wiem, przepisow jest tysiace, ale mysle ze ten jest wart uwagi :) nales...
Odsłon: 231675
            Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4919
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 36159
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1370
        
        Składniki
Porcje kaczki umyj, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, posiekaj, dobrze rozetrzyj z łyżeczką soli. Dodaj sok z cytryny, 1 łyżkę majeranku, 1/2 łyżki tymianku oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Dobrze natrzyj tym mięso. Włóż je do miseczki, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Jabłka umyj, wytrzyj, razem ze skórką pokrój na cząstki. Wytnij z nich gniazda nasienne. Wódkę wymieszaj z sokiem jabłkowym. Skrop owoce, posypując je odrobiną cukru, skórką startą z cytryny oraz sporą ilością suszonego tymianku. Odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Na gorący tłuszcz włóż zamarynowane mięso. Smaż je około 5 minut na dużym płomieniu. Następnie porcje kaczki odwróć i smaż dalej, aż ładnie się zrumienią z drugiej strony. Żaroodporną formę posmaruj odrobiną masła, włóż obsmażone mięso.
Porcje kaczki obłóż cząstkami jabłek oraz pozostałym masłem pokrojonym na kawałeczki. Podlej bulionem. Formę przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 90 minut. Na 15–20 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby skórka kaczki ładnie się przypiekła i była chrupiąca.Źródło: Naj