Do góry

Dania główne Przepis na:

Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 7

Smaczny pomysł na "Kaczka z jabłkami"

Składniki

  • 1 sprawiona kaczka pokrojona na porcje (ew. 4 kacze udka)
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 spore jabłka
  • skórka starta z 1/2 cytryny
  • 4 łyżki masła
  • 1 kieliszek (20 ml) wódki
  • 1/5 szkl. soku jabłkowego
  • 1/2 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • suszony majeranek i tymianek
  • cukier
  • sól
  • pieprz. Przygotowanie: 1 godz. i 50 min (bez czasu marynowania kaczki); Porcja: 420 kcal
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kaczka z jabłkami

Przygotowanie

  1. Porcje kaczki umyj, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, posiekaj, dobrze rozetrzyj z łyżeczką soli. Dodaj sok z cytryny, 1 łyżkę majeranku, 1/2 łyżki tymianku oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Dobrze natrzyj tym mięso. Włóż je do miseczki, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.

  2. Jabłka umyj, wytrzyj, razem ze skórką pokrój na cząstki. Wytnij z nich gniazda nasienne. Wódkę wymieszaj z sokiem jabłkowym. Skrop owoce, posypując je odrobiną cukru, skórką startą z cytryny oraz sporą ilością suszonego tymianku. Odstaw na bok.

  3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Na gorący tłuszcz włóż zamarynowane mięso. Smaż je około 5 minut na dużym płomieniu. Następnie porcje kaczki odwróć i smaż dalej, aż ładnie się zrumienią z drugiej strony. Żaroodporną formę posmaruj odrobiną masła, włóż obsmażone mięso.

  4. Porcje kaczki obłóż cząstkami jabłek oraz pozostałym masłem pokrojonym na kawałeczki. Podlej bulionem. Formę przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 90 minut. Na 15–20 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby skórka kaczki ładnie się przypiekła i była chrupiąca.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń