Do góry

Dania główne Przepis na:

Kapuściana kula pełna mięsa

Kapuściana kula pełna mięsa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 19008

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Kapuściana kula pełna mięsa"

Składniki

  • Składniki (na 4 porcje) 60 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 5 dag suszonych grzybów (namoczonych i ugotowanych)
  • 1 mała biała kapusta
  • 1 obrana cebula
  • 1 kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • mielona słodka papryka
  • czosnek granulowany
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej do smażenia i smarowania
  • bulion do podlewania potrawy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kapuściana kula pełna mięsa

Przygotowanie

  1. Z kapusty odkrój dolną część z głąbem. Zanurz ją w gotującej się wodzie na kilka minut, wyjmij. Wydrąż środek, zostawiając warstwę kilku liści (ok. 1 cm grubości). Grzyby posiekaj. Cebulę poszatkuj, podsmaż na oleju. Dodaj mięso, namoczoną i odciśniętą kajzerkę. Dopraw, wymieszaj. Masę nałóż do wydrążonej kapusty i między liście.

  2. Głęboką żaroodporną formę wysmaruj olejem. Włóż kapustę, stawiając ją na ściętym dole. Podlej bulionem, dołóż listki laurowe i ziele. Przykryj pokrywką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 st. Zapiekaj około 1,5 godziny, podlewając od czasu do czasu bulionem.

  3. Sos pieczarkowy

  4. Pieczarki oczyść, opłucz, przekrój na pół i podsmaż na maśle. Dopraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Dolej śmietanę 18% lub kremówkę. Mocno podgrzej i zmiksuj na gładko.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń