Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna ryba na co dzień.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34160
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1363
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34160
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1363
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113600
Składniki
Pieczarki jeśli są bardzo małe to w całości, większe przekroić na pół i podsmażyć krótko na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Karpia umyć i pokroić na 6 małych porcji. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i jaju, usmażyć na patelni. Jak ktoś woli może być filet karpia sote -w samej mące bez jaja. Przełożyć na pieczarki.
Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodać szczyptę soli. Przełożyć na karpia.
Wszystko zalać śmietaną wymieszaną z odrobiną soli i pieprzu, można dodać trochę koperku, ale niekoniecznie.
Przykryć naczynie i dusić na niewielkim ogniu lub w piekarniku do momentu aż śmietana zacznie się gotować, wtedy zazwyczaj karp jest już lekki i soczysty. Posypać krojoną natką i podawać z pieczywem na ciepło tak jak leżą warstwy w naczyniu: na dole pieczarki, karp z cebulką i natką na górze. Podlać sosem śmietanowo-pieczarkowym wytworzonym przy pieczeniu.