Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna ryba na co dzień.
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47720
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165585
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 382
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47720
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165585
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 382
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 99
Składniki
Pieczarki jeśli są bardzo małe to w całości, większe przekroić na pół i podsmażyć krótko na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Karpia umyć i pokroić na 6 małych porcji. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i jaju, usmażyć na patelni. Jak ktoś woli może być filet karpia sote -w samej mące bez jaja. Przełożyć na pieczarki.
Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodać szczyptę soli. Przełożyć na karpia.
Wszystko zalać śmietaną wymieszaną z odrobiną soli i pieprzu, można dodać trochę koperku, ale niekoniecznie.
Przykryć naczynie i dusić na niewielkim ogniu lub w piekarniku do momentu aż śmietana zacznie się gotować, wtedy zazwyczaj karp jest już lekki i soczysty. Posypać krojoną natką i podawać z pieczywem na ciepło tak jak leżą warstwy w naczyniu: na dole pieczarki, karp z cebulką i natką na górze. Podlać sosem śmietanowo-pieczarkowym wytworzonym przy pieczeniu.