Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna ryba na co dzień.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10495
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3133
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2237
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10495
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3133
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2237
Składniki
Pieczarki jeśli są bardzo małe to w całości, większe przekroić na pół i podsmażyć krótko na oleju z odrobiną pieprzu i soli. Przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Karpia umyć i pokroić na 6 małych porcji. Posolić, popieprzyć, obtoczyć w mące i jaju, usmażyć na patelni. Jak ktoś woli może być filet karpia sote -w samej mące bez jaja. Przełożyć na pieczarki.
Cebulę zeszklić na odrobinie oleju, pod koniec dodać szczyptę soli. Przełożyć na karpia.
Wszystko zalać śmietaną wymieszaną z odrobiną soli i pieprzu, można dodać trochę koperku, ale niekoniecznie.
Przykryć naczynie i dusić na niewielkim ogniu lub w piekarniku do momentu aż śmietana zacznie się gotować, wtedy zazwyczaj karp jest już lekki i soczysty. Posypać krojoną natką i podawać z pieczywem na ciepło tak jak leżą warstwy w naczyniu: na dole pieczarki, karp z cebulką i natką na górze. Podlać sosem śmietanowo-pieczarkowym wytworzonym przy pieczeniu.