Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe. oryginalne i można zrobić z wszystkiego...
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5509
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11987
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5509
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1008
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11987
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5118
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1428
Składniki
Umyte i pokrojone marchewki, cebule, czosnek, cukinię, pieczarki wrzucamy do woka z oliwą (ja nie żałuję, oceniam na 8 łyżek) Klasycy zalecają duży ogień ja robię na średnim... Tak naprawdę możemy również, albo zamiast tych warzyw użyć paprykę, pora. Możemy pominąć jakiś składnik jeśli nie lubimy... Mieszamy często bo lubi się przypalić, można w trakcie dodać odrobinę wody.
Wcześniej gotujemy 2 torebki kaszy jęczmiennej (Zamiast kaszy używałam ryżu białego lub brązowego, pęczaku, makaronu gryczanego, sojowego lub ryżowego)
Przyprawiamy. Możemy to zrobić w wersji klasycznej sól, pieprz, papryka. Możemy użyć massali- będzie hinduskie, albo przyprawy 5 smaków będzie chińskie...
Jak już warzywa są miękkie (najlepiej sprawdzić na marchewce) dodajemy puszkę tuńczyka. Robiłam to z krewetkami, (osobno podsmażonymi ok 300 gr) Można zrobić z kurczakiem lub innym mięsem (osobno przysmażonym) a także z wędzonym łososiem (bezpośrednio do woka) Lub całkiem wega.
Na końcu wrzucamy kaszę i puszkę fasoli (może być ciecierzyca lub ugotowana soczewica...) I Jeszcze chwilę podsmażamy. Zaletą tego dania jest to że można je zrobić z wszystkiego. Robi się je szybko i zawsze znika.