Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe. oryginalne i można zrobić z wszystkiego...
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2651
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20157
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 759
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7194
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2651
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20157
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 570
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 759
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7194
Składniki
Umyte i pokrojone marchewki, cebule, czosnek, cukinię, pieczarki wrzucamy do woka z oliwą (ja nie żałuję, oceniam na 8 łyżek) Klasycy zalecają duży ogień ja robię na średnim... Tak naprawdę możemy również, albo zamiast tych warzyw użyć paprykę, pora. Możemy pominąć jakiś składnik jeśli nie lubimy... Mieszamy często bo lubi się przypalić, można w trakcie dodać odrobinę wody.
Wcześniej gotujemy 2 torebki kaszy jęczmiennej (Zamiast kaszy używałam ryżu białego lub brązowego, pęczaku, makaronu gryczanego, sojowego lub ryżowego)
Przyprawiamy. Możemy to zrobić w wersji klasycznej sól, pieprz, papryka. Możemy użyć massali- będzie hinduskie, albo przyprawy 5 smaków będzie chińskie...
Jak już warzywa są miękkie (najlepiej sprawdzić na marchewce) dodajemy puszkę tuńczyka. Robiłam to z krewetkami, (osobno podsmażonymi ok 300 gr) Można zrobić z kurczakiem lub innym mięsem (osobno przysmażonym) a także z wędzonym łososiem (bezpośrednio do woka) Lub całkiem wega.
Na końcu wrzucamy kaszę i puszkę fasoli (może być ciecierzyca lub ugotowana soczewica...) I Jeszcze chwilę podsmażamy. Zaletą tego dania jest to że można je zrobić z wszystkiego. Robi się je szybko i zawsze znika.