Do góry

Dania główne Przepis na:

Klasyczne lasagne

Klasyczne lasagne

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Klasyczne lasagne"

Składniki

  • 1 paczka makaronu lasagne bez gotowania
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • 10-15 dag żółtego sera
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 litra mleka
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Klasyczne lasagne

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso. Smażyć ok. 10 minut, dodać pomidory razem z sokiem, nakryć i dusić

  2. ok. 5 minut. Następnie odkryć i trzymać dalej na ogniu, mieszając,

  3. by odparować płyn. Doprawić solą, pieprzem, ziołami.

  4. Masło pokroić w kawałki (1 odłożyć do formy), rozgrzać w rondlu na słabym ogniu, nie rumienić, zasypać mąką, zasmażyć, mieszając.

  5. Dolać mleko i zagotować, rozcierając grudki. Gotować kilka minut, aż zgęstnieje. Doprawić solą i gałką muszkatołową.

  6. Do formy wysmarowanej masłem wlać 1/3 sosu mięsnego, położyć płaty makaronu, posmarować cienko białym sosem. Na to znów mięso,

  7. makaron, biały sos, aż do wyczerpania składników. Posypać startym serem i zapiekać ok. 40 minut w temp. 180 st. C.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń