Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Klopsiki w zapiekance pełnej warzyw"
Barszcz wigilijny z buraków gotujemy na warzywach. Jest to barszcz postny czy...
Odsłon: 38
Chrupią aż miło, a to dzięki cheddarowi. Placki z cukini, marchwi z dodatekie...
Odsłon: 11
Barszcz wigilijny z buraków gotujemy na warzywach. Jest to barszcz postny czy...
Odsłon: 38
Chrupią aż miło, a to dzięki cheddarowi. Placki z cukini, marchwi z dodatekie...
Odsłon: 11
Składniki
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie 20 minut. Marchewki kroimy ukośnie w plasterki i wkładamy do gorącej wody na 5 minut. Cebule siekamy w kostkę. Strąki groszku kroimy na pół.
Do mięsa dodajemy jajko, musztardę, połowę cebuli, bułkę tartą, sól i pieprz, dobrze wyrabiamy. Formujemy 8–10 klopsów. Każdy obtaczamy w mące i krótko smażymy na rozgrzanym oleju.
Do naczynia, w którym smażyliśmy klopsiki, wsypujemy pozostałą cebulę, chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i mleko, gotujemy 5–7 minut. W międzyczasie doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Ziemniaki kroimy w plastry i podsmażamy na rozgrzanym oleju ok.
minut, aż się zrumienią. W żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem układamy warzywa, klopsy i zalewamy sosem. Na wierzchu układamy plasterki sera. Zapiekamy 10–15 minut w 200oC.
Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,80 zł.
Wartość odżywcza porcji 850 kcal. Białko 52 g/Tłuszcz 54 g/Węglowodany 39 g.Źródło: Rewia