Dania główne Przepis na:
Klopsy "green - gray"

Przepisów i artykułów: 77 Ocena: 2163
Dodano: 22.07.2010
Odsłon: 1226
Składniki
- mięso mielone, 30 dag
- czerstwa bułka, 1 szt.
- cebula duża, 1 szt.
- czosnek, 2 ząbki
- sól, pieprz, do smaku
- majeranek, spora szczypta
- zioła prowansalskie, spora szczypta
- koperek zielony, 1 pęczek
- lubczyk, listki z jednej gałązki
- jajko, 1 szt.
- bułka tarta + sezam, pół na pół
- oliwa, 6 łyżek
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso wrzucić do miski, dodać posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, osączoną bułkę, jajko, przyprawy i drobno posiekane zioła. Dobrze wyrobić na ciasto o raczej lekkiej, choć "klejowatej" konsystencji. Dać odpocząc ok. 15 min.
-
Na talerzu wymieszać bułkę tartą z sezamem. Formować niewielkie, spłaszczone klopsiki, otoczyć w panierce.
-
Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu ok. 3 min. z każdej strony na złoto - brązowy kolor. Podawać z ziemniakami i surowką (np. "flagową" z rzodkiewek - p. przepis poniżej na moim profilu)
-
UWAGA! Świadomie nie podaję ilości soli i pieprzu. Nie jestem technologiem żywienia. Zawsze daję "na oko" - w tym przypadku pół mojej solnej szufelki. A mam zwyczaj - bez względu na pogodę - niepróbowania surowego mięsa...
Komentarze do przepisu (0)