Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluseczki ziemniaczane"
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 187
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 305
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 187
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 305
Składniki
Blachę posyp solą i rozłóż ziemniaki. Wstaw je do piekarnika i piecz w temp. 190°C przez 60 minut. Gdy wystygną, obierz je i przeciśnij przez praskę Następnie dodaj żółtka, parmezan, mąkę, sól i zagnieć. Od ciasta odrywaj mniejsze kawałki i widelcem formuj kluseczki. Gotuj je w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Wyjmij, włóż do misy i skrop oliwą.
Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno posiekane cebule i czosnek pokrojony w plasterki. Gdy się zeszklą, dodaj wcześniej pokrojoną paprykę i kawałki pomidorów. Całość dokładnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
Podsmażone warzywa dopraw solą i pieprzem. Dodaj kluseczki i wymieszaj. Na wierzchu rozłóż mozzarellę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Gotowe danie wyjmij, posyp świeżą bazylią i podawaj.Źródło: Na żywo