Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluseczki ziemniaczane"
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 272
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 109
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4577
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 186
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 123
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 272
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 109
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 4577
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 186
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 123
Składniki
Blachę posyp solą i rozłóż ziemniaki. Wstaw je do piekarnika i piecz w temp. 190°C przez 60 minut. Gdy wystygną, obierz je i przeciśnij przez praskę Następnie dodaj żółtka, parmezan, mąkę, sól i zagnieć. Od ciasta odrywaj mniejsze kawałki i widelcem formuj kluseczki. Gotuj je w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Wyjmij, włóż do misy i skrop oliwą.
Papryki umyj, oczyść z nasion i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż drobno posiekane cebule i czosnek pokrojony w plasterki. Gdy się zeszklą, dodaj wcześniej pokrojoną paprykę i kawałki pomidorów. Całość dokładnie wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
Podsmażone warzywa dopraw solą i pieprzem. Dodaj kluseczki i wymieszaj. Na wierzchu rozłóż mozzarellę. Wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj w temperaturze 200°C przez ok. 10 minut. Gotowe danie wyjmij, posyp świeżą bazylią i podawaj.Źródło: Na żywo