Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski leniwe

Kluski leniwe

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 104

Dodano:

Odsłon: 12332

Coś pysznego, bezmięsnego i puszystego, a zarazem zdrowego.

Składniki

  • Ser biały w kostce 40 dkg
  • Jajka kurze 4 szt.
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • Ćwierć kostki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól lub cukier zależy kto jaką formę woli czy na słono czy na słodko
3-4 os. 30 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kluski leniwe

Przygotowanie

  1. Nastawiamy garnek z wodą do ugotowania klusek.

  2. W tym czasie szybko z sera, jaj oraz mąki zagniatamy ciasto. Jeśli jest za luźne to dodajemy jeszcze trochę mąki.Oby nie za dużo, bo ciasto nie może być twarde. Formujemy kulkę i dzielimy ją na 4 części.

  3. Z każdej części na stolnicy formujemy wałek o grubości kciuka, podsypując mąką w razie potrzeby.

  4. Następnie nożem tnąc na ukos odcinamy z ciasta kluski.

  5. W tym czasie woda powinna nam się już zagotować i delikatnie wrzucamy kluski, delikatnie mieszając. Kluski ładnie rosną!

  6. Jak wypłyną i woda ponownie się zagotuje wylewamy na durszlak. Następnie na talerz układamy pojedyńczo, żeby się nie posklejały.

  7. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy bułkę tartą i ją rumienimy. Dopiero wtedy dodajemy masło, w ten sposób bułeczka pozostanie chrupiąca. Na koniec dodajemy do smaku soli lub cukru, zależy od gustu i smaku. Jemy jeszcze ciepłe. Można je również odsmażyć. Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 18 września 2015 Smaki mojego dzieciństwa,dawno nie robiłam fajnie,że przypomniałaś.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń