Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski leniwe błyskawiczne

Kluski leniwe błyskawiczne

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 287

Dodano:

Odsłon: 40009

Robi się je naprawdę błyskawicznie i są pyszne. Nawet początkujący kucharze świetnie sobie z tymi kluseczkami poradzą.

Składniki

  • 80 dkg świeżego twarogu najlepiej tłustego, ale może być też i półtłusty
  • 4 jajka
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 - 3 łyżki mąki do posypania stolnicy
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski leniwe błyskawiczne

Przygotowanie

  1. Kluski przyrządzić tuż przed podaniem. Ser na kluski przecisnąć przez praskę lub rozgnieść w misce widelcem, dodając żółtka ( białka składać na drugą miskę ). Ser dobrze wymieszać łyżką z żółtkami. Ubić na sztywno pianę z białek, dodać ją do sera i jednocześnie wsypywać po trochu mąkę, lekko mieszając. Następnie masę wyłożyć na suto wysypaną mąką stolnicę, formować grubsze wałki, spłaszczając nieco i krajać ukośne, spore kluski. Od razu kłaść na lekko posolony wrzątek, gotować od chwili wypłynięcia na wierzch 3-5 min. Podawać polane masłem z bułeczką albo posypane lekko cukrem lub z owocami w cukrze ( wg upodobań ) ŻYCZĘ SMACZNEGO !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jolwicz 25 maja 2013 UWAGA Po wyrobieniu ciasto będzie się kleić do rąk, ale nie dosypywać więcej mąki, bo wtedy kluski będą twarde. Urywać wyrobione ciasto po kawałku i robić wałeczki na podsypanej mąką stolnicy i już się nie będą kleić

42 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń