Do góry

Dania główne Przepis na:

Kluski łyżką kładzione z serem

Kluski łyżką kładzione z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 253 Ocena: 4529

Dodano:

Odsłon: 11342

Robię te kluski czasami, najczęściej ze słoninką i serem białym. Robię je również do mięsa zamiast ziemniaków.

Składniki

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • Sól
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kluski łyżką kładzione z serem

Przygotowanie


  1. Jajka rozkłócam z mlekiem. Dodaję mąkę i mieszam na jednolitą masę.
    Ciasto musi być gęste, ale na tyle rzadkie by się jeszcze ciągnęło z łyżki.

  2. Kiedy już je wyrobię, zagotowuję wodę, dodaję do wody soli i na wrzątek wykładam łyżką ciasto.
    Łyżkę moczę we wrzątku żeby ciasto do niej nie przywierało. Ciasta nabieram na 1/4 części łyżki.

  3. Gotuję je jeszcze ok 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
    Wyciągam łyżką cedzakową i jeszcze gorące serwuję na stół.

    Nasza ulubiona wersja to z serem i topioną słoninką :) Pyszota!

  4. Notatki:
    * pasują do sosu grzybowego czy pieczeniowego
    * kluski puchną kiedy już są ugotowane
    * z tych składników wychodzi porcja dla 4 osób

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 27 sierpnia 2019 Przygotowałam dziś dla siebie na obiad,szybko się robi i są bardzo smaczne,będę wracać do tego przepisu :-) Polecam :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 15 lipca 2019 Takie kluseczki to ja zawsze chętnie :)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń