Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robię te kluski czasami, najczęściej ze słoninką i serem białym. Robię je również do mięsa zamiast ziemniaków.
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 362
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 455
Zapiekanka obłędna w smaku!
Odsłon: 362
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 455
Składniki
Jajka rozkłócam z mlekiem. Dodaję mąkę i mieszam na jednolitą masę. Ciasto musi być gęste, ale na tyle rzadkie by się jeszcze ciągnęło z łyżki.
Kiedy już je wyrobię, zagotowuję wodę, dodaję do wody soli i na wrzątek wykładam łyżką ciasto. Łyżkę moczę we wrzątku żeby ciasto do niej nie przywierało. Ciasta nabieram na 1/4 części łyżki.
Gotuję je jeszcze ok 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyciągam łyżką cedzakową i jeszcze gorące serwuję na stół. Nasza ulubiona wersja to z serem i topioną słoninką :) Pyszota!
Notatki: * pasują do sosu grzybowego czy pieczeniowego * kluski puchną kiedy już są ugotowane * z tych składników wychodzi porcja dla 4 osób