Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski śląskie z boczkiem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Umyte i obrane ziemniaki zalej osoloną wrzącą wodą, gotuj do miękkości. Odlej. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę na puree. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagnieć ciasto. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąką.
Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz. Palcem zrób wgłębienie.
Zagotuj w garnku 3 litry osolonej wody. Wrzucaj kluski partiami i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, przysmaż cały czas mieszając. Kluski podawaj z boczkiem.
Czas: około 40 minut.
Z ciasta ziemniaczanego możemy przygotować kluski podawane na słono lub na słodko. Te na słono mogą być z sosem albo farszem z mięsa, grzybów, warzyw lub sera. Kluski na słodko możemy podawać z sezonowymi owocami, cukrem i śmietaną lub musem owocowym i lodami.Źródło: Dobry Tydzień