Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kluski śląskie z boczkiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 148
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 43
Składniki
Umyte i obrane ziemniaki zalej osoloną wrzącą wodą, gotuj do miękkości. Odlej. Gdy ostygną, przeciśnij je przez praskę na puree. Dodaj mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Zagnieć ciasto. Wyłóż na stolnicę oprószoną mąką.
Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszcz. Palcem zrób wgłębienie.
Zagotuj w garnku 3 litry osolonej wody. Wrzucaj kluski partiami i gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Boczek i cebulę pokrój w kostkę, przysmaż cały czas mieszając. Kluski podawaj z boczkiem.
Czas: około 40 minut.
Z ciasta ziemniaczanego możemy przygotować kluski podawane na słono lub na słodko. Te na słono mogą być z sosem albo farszem z mięsa, grzybów, warzyw lub sera. Kluski na słodko możemy podawać z sezonowymi owocami, cukrem i śmietaną lub musem owocowym i lodami.Źródło: Dobry Tydzień