Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kluski śląskie z gulaszem wieprzowym"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1347
Składniki
Kluski: Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach. Studzimy, obieramy, przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków wbijamy jajka, wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i sól, zagniatamy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, w każdej robimy palcem wgłębienie. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy trzy minuty od chwili wypłynięcia.
Gulasz: Mięso kroimy w kostkę. Cebule i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na smalcu. Wrzucamy mięso, obsmażamy ze wszystkich stron. Bulion mieszamy z przecierem pomidorowym, wlewamy do mięsa.
Dodajemy liść laurowy, prószymy papryką w proszku, solą i pieprzem. Dusimy 45 minut na małym ogniu. Podajemy z kluskami śląskimi.
Czas przygotowania 60 minut, cena jednej porcji 4,50 zł.
Wartość odżywcza jednej porcji 410 kcal. Białko 16 g/Tłuszcz 25 g/Węglowodany 43 gŹródło: Rewia