Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Knedelki serowo-szpinakowe"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4913
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1071
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9662
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1437
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11143
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4913
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1071
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9662
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1437
Składniki
ok. 60 minut.
Bułki pokroić w kostkę. Zalać mlekiem i odstawić do namoczenia na 30 minut. Mrożony szpinak przełożyć do garnka, zalać 75 ml wody, doprowadzić do wrzenia, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 8 minut. Dobrze odsączyć na sicie. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 2,5 dag masła. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Odstawić do wystudzenia.
Ser gorgonzola pokroić w kosteczkę. Szpinak wymieszać z cebulą i czosnkiem, dodać do namoczonego pieczywa. Wbić jajka i wsypać mąkę. Dołożyć pokrojony ser pleśniowy. Masę przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wyrobić.
Z masy uformować 12 knedelków. Gotować je 10-12 minut w lekko posolonym wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzach. Stopić resztę masła. Polać nim knedelki. Danie udekorować np. listkami botwiny.Źródło: Życie na gorąco