Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Knedelki serowo-szpinakowe"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 104
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2707
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 104
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 37
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2707
Składniki
ok. 60 minut.
Bułki pokroić w kostkę. Zalać mlekiem i odstawić do namoczenia na 30 minut. Mrożony szpinak przełożyć do garnka, zalać 75 ml wody, doprowadzić do wrzenia, a wtedy zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 8 minut. Dobrze odsączyć na sicie. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać 2,5 dag masła. Zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Odstawić do wystudzenia.
Ser gorgonzola pokroić w kosteczkę. Szpinak wymieszać z cebulą i czosnkiem, dodać do namoczonego pieczywa. Wbić jajka i wsypać mąkę. Dołożyć pokrojony ser pleśniowy. Masę przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową. Dobrze wyrobić.
Z masy uformować 12 knedelków. Gotować je 10-12 minut w lekko posolonym wrzątku. Wyjąć łyżką cedzakową. Ułożyć na talerzach. Stopić resztę masła. Polać nim knedelki. Danie udekorować np. listkami botwiny.Źródło: Życie na gorąco