Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kołacz z kiełbasą"
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 274
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2226
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 979
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 274
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2226
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 979
Składniki
Jabłka umyj, osusz i obierz. Przekrój na pół i wykrój gniazda nasienne. Kiełbasę wyciśnij ze skórki do miski. Dodaj starte na tarce jabłka, drobno pokrojone cebule i rozbełtane jajka. Masę dopraw listkami tymianku i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Dwie trzecie ciasta rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na duży placek. Wykrój koła o średnicy 24 cm. Formę wysmaruj masłem i wyłóż pierwszym plackiem.
Na placek przełóż jedną czwartą masy kiełbasianej, na niej rozłóż cztery plastry szynki i posmaruj musztardą. Przykryj kolejnym plackiem. Czynność powtarzaj, aż skończy się nadzienie.
Resztę ciasta rozwałkuj i wykrój koło (trochę większe od średnicy formy), a w środku małe kółko, by podczas pieczenia wydostała się para. Ciastem przykryj nadzienie i połącz krawędzie, aby nie rozkleiły się podczas pieczenia.
Powierzchnię posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz w temp. 170°C przez około 65 minut.Źródło: Na żywo