Do góry

Dania główne Przepis na:

Kołduny z szynką w rosole

Kołduny z szynką w rosole

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 11

Przepis wart wypróbowania: "Kołduny z szynką w rosole"

Składniki

  • 35 dag mąki
  • 1 jajko
  • sól 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 10 dag szynki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz Rosół: kura rosołowa
  • włoszczyzna
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki Przygotowanie: ok. 2 godzin
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kołduny z szynką w rosole

Przygotowanie

  1. Kurę sprawić, zalać wodą, zagotować. Zebrać szumowiny, lekko posolić, gotować ok. 30 minut.

  2. Warzywa z włoszczyzny obrać, pokroić, wrzucić do wywaru. Cebulę podpiec nad palnikiem, dodać do rosołu. Gotować do miękkości warzyw, odcedzić.

  3. Obrać pieczarki, pokroić w plasterki. Szynkę pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na maśle.

  4. Dodać pieczarki, zrumienić, wrzucić szynkę i jeszcze chwilkę smażyć. Farsz ostudzić, połączyć z jajkiem, doprawić solą i pieprzem.

  5. Zagnieść ciasto z mąki, jajka i soli, dodając potrzebną ilość ciepłej wody. Rozwałkować, wycinać kółeczka, nakładać farsz i zlepiać.

  6. Gotować w osolonym wrzątku (1-2 minuty od wypłynięcia). Wyłożyć na talerze, zalać rosołem, posypać natką.

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń