Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolorowy garnek rozmaitości"
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 52
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1542
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 305
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3295
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 695
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 52
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1542
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 305
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3295
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 695
Składniki
Papryki umyj, oczyść i pokrój w dużą kostkę. Cebule obierz, potnij na ósemki. Tymianek opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Obierz i posiekaj czosnek. Mięso opłucz, osusz i potnij w średniej wielkości kostkę. Kabanosy natomiast pokrój w ukośne plastry.
2. Bulion zagotuj. Rozpuść w nim pastę ajwar oraz koncentrat pomidorowy. W dużej patelni (którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzej oliwę. Zrumień na niej kabanosy i przełóż je na talerz. Na patelnię włóż mięso.
Mieszając co jakiś czas, smaż na dużym ogniu, aż zrobi się rumiane. Przypraw solą, zdejmij z patelni. Na tłuszcz włóż paprykę, cebulę i czosnek. Oprósz solą. Smaż 3 min. Wlej bulion. Wsyp makaron i groszek i tymianek.
Gdy wszystko zawrze, dołóż mięso i kabanosy. Patelnię przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20 min (raz zamieszaj).
Wersja jarska
Zamiast mięsa i wędliny, dodaj do bulionu 1 szkl. zielonej soczewicy (moczonej przez noc w wodzie).Źródło: Tina