Do góry

Dania główne Przepis na:

Konfitura z aronii i gruszek

Konfitura z aronii i gruszek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 35

Przepis wart wypróbowania: "Konfitura z aronii i gruszek"

Składniki

  • 2 kg aronii
  • 1 kg gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • 65 dag cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szklanka wody
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Konfitura z aronii i gruszek

Przygotowanie

  1. Aronię umyj i osusz. Włóż do zamrażarki na 48 godz. (dzięki temu utraci goryczkę). 1 kg aronii włóż do dużego garnka i rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Wlej wodę, wsyp cukier, gotuj ok. 40 min na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj pozostałą aronię i gotuj jeszcze 30 min. Odstaw na kilka godzin.

  2. Gruszki umyj i obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w niezbyt dużą kostkę i skrop sokiem z cytryny. Włóż do drugiego garnka, dodaj cynamon oraz  odrobinę wody i duś aż staną się miękkie (ale nie mogą się rozgotować i rozpaść).

  3. Owoce aronii ponownie zagotuj. Gdy staną się szkliste, dodaj gruszki i duś ok. 10 min, ciągle mieszając. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych gorących słoiczków, szczelnie zakręć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 130° C i pasteryzuj 15-20 min.

  4. (bez czasu oczekiwania): 40 minut, słoiczek: 510 kilokalorii.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń