Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kopytka z bobu"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Bób gotuję kilka min w osolonym wrzątku, aż zmięknie. Młody miksuję w całości, starszy przed zmiksowaniem obieram z łupinek.
Zmiksowany bób mie szam z mąką i jajkami (konsystencja ma być jednolita), dodaję sól i pieprz. Z ciasta formuję wałek. Lekko spłaszczam go ręką i kroję na ukos jak kopytka.
Kopytka gotuję w osolonej wodzie kilka min od ich wypłynięcia.
Okrasa: kiełbasy kroję w kosteczkę i podsmażam na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodaję posiekane cebule i smażę razem do czasu, gdy się zeszklą.
Na kopytkach rozkładam kiełbasę z cebulą. Dekoruję natką pietruszki. Do masy na kopytka można też dodać posiekane zioła. Sandra Siebert z LuboniaŹródło: Kobieta i życie