Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kopytka z bobu"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 164
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Bób gotuję kilka min w osolonym wrzątku, aż zmięknie. Młody miksuję w całości, starszy przed zmiksowaniem obieram z łupinek.
Zmiksowany bób mie szam z mąką i jajkami (konsystencja ma być jednolita), dodaję sól i pieprz. Z ciasta formuję wałek. Lekko spłaszczam go ręką i kroję na ukos jak kopytka.
Kopytka gotuję w osolonej wodzie kilka min od ich wypłynięcia.
Okrasa: kiełbasy kroję w kosteczkę i podsmażam na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz. Dodaję posiekane cebule i smażę razem do czasu, gdy się zeszklą.
Na kopytkach rozkładam kiełbasę z cebulą. Dekoruję natką pietruszki. Do masy na kopytka można też dodać posiekane zioła. Sandra Siebert z LuboniaŹródło: Kobieta i życie