Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Korzenna tuszka z indyka"
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 771
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 931
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2468
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 771
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 931
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2468
Składniki
Zrób solankę, rozpuszczając sól w zimnej wodzie (1,5 łyżki soli na litr wody). Indyka umyj i zalej w dużym naczyniu solanką (powinien być przykryty). Trzymaj w chłodzie przez noc.
Następnego dnia wyjmij mięso z solanki, osusz je papierowym ręcznikiem i oprósz pieprzem (w środku i na zewnątrz). Indyka ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
Po 30 min zmniejsz temp. do 160 st. i piecz jeszcze kilka godzin (w sumie: 40 min na każdy kilogram mięsa), polewając wytwarzającym się sosem. 20 min przed końcem posmaruj tuszkę miodem wymieszanym z cynamonem.
Gdy indyk będzie w piekarniku, zajmij się m nadzienia. Pierniki i pieczywo pokrusz w malakserze. Wymieszaj z żurawiną, wszystkimi posiekanymi bakaliami, miodem i skórką cytrynową.
Upieczoną tuszkę przetnij na pół i napełnij nadzieniem. Podawaj, np. z pikantnymi ciasteczkami zbożowo-żurawinowymi.Źródło: Tina