Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Korzenna tuszka z indyka"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 163
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 163
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 168
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Zrób solankę, rozpuszczając sól w zimnej wodzie (1,5 łyżki soli na litr wody). Indyka umyj i zalej w dużym naczyniu solanką (powinien być przykryty). Trzymaj w chłodzie przez noc.
Następnego dnia wyjmij mięso z solanki, osusz je papierowym ręcznikiem i oprósz pieprzem (w środku i na zewnątrz). Indyka ułóż na blaszce. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st.
Po 30 min zmniejsz temp. do 160 st. i piecz jeszcze kilka godzin (w sumie: 40 min na każdy kilogram mięsa), polewając wytwarzającym się sosem. 20 min przed końcem posmaruj tuszkę miodem wymieszanym z cynamonem.
Gdy indyk będzie w piekarniku, zajmij się m nadzienia. Pierniki i pieczywo pokrusz w malakserze. Wymieszaj z żurawiną, wszystkimi posiekanymi bakaliami, miodem i skórką cytrynową.
Upieczoną tuszkę przetnij na pół i napełnij nadzieniem. Podawaj, np. z pikantnymi ciasteczkami zbożowo-żurawinowymi.Źródło: Tina