Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spodziewasz się gości w porze obiadu? Jeśli chcesz przygotować danie mieszczące się w ramach klasycznej polskich kuchni, a zarazem na tyle oryginalne, by stanowiło efektowny gwóźdź programu, kotlety mielone wzbogać o porcję warzyw i upiecz je w piekarniku!
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4224
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11550
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6602
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5518
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13669
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 112
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4224
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11550
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6602
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5518
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13669
Składniki
Zmiel łopatkę w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.
Posiekaj drobno cebulę. Osobno posiekaj czosnek. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Tak samo przygotuj cukinię. Startą cukinię posól i odłóż na kilkanaście minut, by puściła sok. Odcedź ją przed smażeniem.
Podsmaż cebulę na oleju. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili cukinię i marchewkę. Smaż do miękkości warzyw. Przestudź.
Połącz warzywa z mięsem mielonym. Dodaj jajko, pietruszkę i odciśniętą z mleka bułkę. Wymieszaj wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kotlety. Ułóż je na blasze wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 20 minut – aż kotlety się zarumienią. Wówczas posyp je startym serem i piecz jeszcze przez kilka minut – do rozpuszczenia sera.
Kotlety „gwóźdź programu” podaj z porcją gotowanych ziemniaków albo frytkami (możesz upiec je przed udekorowaniem kotletów serem, a kotlety włożyć z powrotem do piekarnika, gdy frytki zaczną się rumienić).