Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spodziewasz się gości w porze obiadu? Jeśli chcesz przygotować danie mieszczące się w ramach klasycznej polskich kuchni, a zarazem na tyle oryginalne, by stanowiło efektowny gwóźdź programu, kotlety mielone wzbogać o porcję warzyw i upiecz je w piekarniku!
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6947
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2899
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 778
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 540
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6947
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2899
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 778
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 540
Składniki
Zmiel łopatkę w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach.
Posiekaj drobno cebulę. Osobno posiekaj czosnek. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Tak samo przygotuj cukinię. Startą cukinię posól i odłóż na kilkanaście minut, by puściła sok. Odcedź ją przed smażeniem.
Podsmaż cebulę na oleju. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek, a po chwili cukinię i marchewkę. Smaż do miękkości warzyw. Przestudź.
Połącz warzywa z mięsem mielonym. Dodaj jajko, pietruszkę i odciśniętą z mleka bułkę. Wymieszaj wszystkie składniki dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kotlety. Ułóż je na blasze wyłożonej natłuszczoną folią aluminiową. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 20 minut – aż kotlety się zarumienią. Wówczas posyp je startym serem i piecz jeszcze przez kilka minut – do rozpuszczenia sera.
Kotlety „gwóźdź programu” podaj z porcją gotowanych ziemniaków albo frytkami (możesz upiec je przed udekorowaniem kotletów serem, a kotlety włożyć z powrotem do piekarnika, gdy frytki zaczną się rumienić).