Do góry

Dania główne Przepis na:

Kotlety mielone z serowym nadzieniem

Kotlety mielone z serowym nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Kotlety mielone z serowym nadzieniem"

Składniki

3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. porcji, czas ok. 45 min; porcja – 320 kcal, cena 2 zł.

  2. Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski, wsyp posiekaną cebulę. Dodaj po sporej szczypcie soli, czarnego pieprzu, słodkiej mielonej papryki oraz suszonych ziół prowansalskich (lub innych ulubionych).

  3. Wbij całe jajko. starannie połącz, wyrób na gładką masę. Zagęść ją, wedle potrzeby, 1-2 łyżkami bułki tartej, a następnie wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej osiem niewielkich kotletów.

  4. Każdy kotlet lekko spłaszcz w dłoniach, ułóż na środku po jednym trójkąciku serka topionego. Zlep brzegi, ponownie formując okrągłe kotlety.

  5. Mąkę wysyp na talerz. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Przygotowane kotlety obtaczaj w mące i ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor (po 5-7 minut). Kotlety wyjmuj na papierowe ręczniki kuchenne, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami i warzywami.

  6. Kotlety i klopsiki z mielonego nie przesuszą się podczas odgrzewania, jeśli do masy mięsnej dodasz startą na tarce surową marchewkę (a także pietruszkę lub kawałek selera). Podczas smażenia warzywa zmiękną, a przyrządzone z ich dodatkiem danie pozostanie lekko wilgotne i bardzo smaczne.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń