Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kotlety mielone z serowym nadzieniem"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10705
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
porcji, czas ok. 45 min; porcja – 320 kcal, cena 2 zł.
Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Mięso mielone przełóż do miski, wsyp posiekaną cebulę. Dodaj po sporej szczypcie soli, czarnego pieprzu, słodkiej mielonej papryki oraz suszonych ziół prowansalskich (lub innych ulubionych).
Wbij całe jajko. starannie połącz, wyrób na gładką masę. Zagęść ją, wedle potrzeby, 1-2 łyżkami bułki tartej, a następnie wilgotnymi dłońmi uformuj z masy mięsnej osiem niewielkich kotletów.
Każdy kotlet lekko spłaszcz w dłoniach, ułóż na środku po jednym trójkąciku serka topionego. Zlep brzegi, ponownie formując okrągłe kotlety.
Mąkę wysyp na talerz. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Przygotowane kotlety obtaczaj w mące i ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złoty kolor (po 5-7 minut). Kotlety wyjmuj na papierowe ręczniki kuchenne, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj z ziemniakami i warzywami.
Kotlety i klopsiki z mielonego nie przesuszą się podczas odgrzewania, jeśli do masy mięsnej dodasz startą na tarce surową marchewkę (a także pietruszkę lub kawałek selera). Podczas smażenia warzywa zmiękną, a przyrządzone z ich dodatkiem danie pozostanie lekko wilgotne i bardzo smaczne.Źródło: Świat kobiety